Piperchi

Cum m-am mutat la casa mea cu bucatarie si cum din cand in cand mai si mananc, am zis c-ar fi cazul sa pun in practica vagile cunostinte de bucatareasa obtinute pe vremea cand stateam pe langa mama ca sa fac forme in castronul cu faina. Si cum frigiderul meu inca nu e aprovizionat corespunzator, am zis ca niste piperchi ar fi cea mai buna alegere.

Piperchi (cu accentul pe “per”) este un fel de mancare machidoneasca – sau aromana, ca sa fim politically correct. Am invatat reteta de la mama, care a invatat-o de la tanti Elena, o doamna in varsta, machidoanca, la care trageam cand mergeam la mare.

Reteta este uber simpla – mai simplu de-atat ar fi doar sa pui ingredientele taiate pe farfurie si sa le mananci cu mana. Sau cu furculita, daca sunt nasuri simandicoase in zona..

Pentru piperchi ai nevoie de niste ardei ceva mai carnosi, rosii si branza. Poti incerca si cu bulion sau pasta daca nu ai sau nu vrei sa toci rosiile, dar gustul si consistenta nu vor fi aceleasi.

Se toaca ardeii cubulete. Marimea lor e la latitudinea fiecaruia. Eu ii tai micuti pentru ca se inmoaie mai usor apoi. Se toaca si rosiile si se pun separat de ardei.

Ardeii se pun la calit intr-o oala/tigaie inaltuta pana se inmoaie coaja. Cand se considera indeajuns de bine facuti, se adauga rosiile si se amesteca. Nu se lasa mult, pentru ca rosiile, mai ales daca sunt zemoase, se vor inmuia imediat. Se condimenteaza cu un pic de sare si ce alte prafuri va mai trec prin cap.

Dupa ce se racoreste putin, se pune in farfurii (cu portii dupa puterea fiecaruia) si se razuie branza deasupra dupa gust si pofta. E de preferat o branza putin mai saratica si mai uscata ca sa nu se stalceasca atunci cand e data pe razatoare.

Si gata piperchi-ul! E simplu, e rapid si e foarte, foarte gustos.

Pofta buna!😀

About cowish

implicata de multe ori in mai mult decat pot duce..ca tot romanu'.. in rest, oama inclinata spre vacisme cu cei care merita.

Posted on August 23, 2013, in Personal wisdom and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: