Sfanta Bricheta

A trecut Pastele, am luat lumina, alti bani au fost trimisi in buzunare obscure de catre madam Udrea cu al sau program “Lumina la malul marii” si asa ajungem la ce ma framanta pe mine..

In fiecare an se aprinde lumina la Ierusalim. Si cica asta se intampla de la sine. De ani si ani, cea mai mare, mai puternica si mai secretoasa institutie face marketing la cel mai inalt nivel.

Credinta in ceva e buna. Lipsa ei ar duce la haos. Dar cata credinta sa ai? Si in ce? In Sfanta Bricheta cu care e aprinsa lumanarea de la Ierusalim? Nu’mi place sa cred in minciuni sustinute de turme de oi.

Nu neg existenta unei forte superioare. Sau posibilitatea unei minuni. Dar minunile sunt fenomene extraordinare, nu pot avea loc in fiecare an, cu precizie de ceas elvetian.

Teoria conspiratiei ar sustine ca vreodata chiar s’a intamplat sa se aprinda lumina singura. S’au aliniat planetele mai sui si s’a facut lumina.. dar a fost o singura data, si aceea demult. Mai apoi, Biserica s’a gandit ca e modul perfect de a tine masele in frau, de a castiga adepti si de a’si pastra puterea. Si a facut cumva rost de o modalitate de a aprinde si reaprinde lumanarea an de an in mod miraculos. Secretul este desigur bine pastrat, la fel ca toate celelalte necunoscute adunate de’a lungul veacurilor.

Ma amuza insa faptul ca Pastele nu pica in aceeasi zi in cadrul tuturor credintelor. Anul acesta s’a intamplat, dar in alti ani Biserica Ortodoxa a putut sustine ca e singura Biserica valabila, datorita unei brichete miraculoase.

Refuz sa cred in ce vor altii sa cred. Cred in ce simt, intr’o anumita religie, dar imi repugna institutia bisericii si strategiile de marketing. Poti sa crezi sau poti sa nu crezi. Publicitatea n’o sa ajute la nimic daca tu, personal nu esti multumit de produs. Bricheta de Paste e exemplul perfect. Cred in ea doar cei care cred deja in toata dogma bisericii, adeptii sintagmei „Crede si nu cerceta”. Eu am rezerve. Si de la an la an, rezervele mele se extind. Intr’un fel, sunt un oarecare Toma Necredinciosul. Dar Sfanta Lumina care se aprinde singura in fiecare an imi pare mult prea greu de digerat pentru o minte cat de cat rationala. Asa ca primesc cu strambaturi din nas transmisiunile in direct de Paste. Credeti voi in Sfanta Bricheta si lasati’ma pe mine sa’mi gasesc explicatiile logice.

Intre timp, uite un citat gasit in Ring la cursul de Integrare Europeana: „Cu cat cauti sa placi la toata lumea, cu atat esti in primejdie sa nu fii respectat de nimeni.” (Delacroix)

Reclame

About cowish

implicata de multe ori in mai mult decat pot duce..ca tot romanu'.. in rest, oama inclinata spre vacisme cu cei care merita.

Posted on aprilie 20, 2010, in So wrong on so many levels and tagged , . Bookmark the permalink. Un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: